VAMA VECHE

Destinasjon Romania sitt bilde.

Hvis man vil besøke alle de rumenske badebyene kan man starte lengst i sør ved grensa til Bulgaria.Man er fortsatt i fylket Constanta og den første badebyen heter Vama Veche, ” det gamle tollstedet”

VAMA VECHE er bohemenes og hippienes strand - eller stedet vil i alle fall være det. Til og med under det strikte kommunistdiktaturet var Vama Veche et fristed for skap - protestanter i ulike utgaver. Til og med kjente kommunister har i ettertid innrømmet at de skeiet ut litt under ferie i Vama Veche.

Problemet i dag er bare at det ikke finnes noe særlig med bohemer i dette landet – og hippiene har gått ut på dato.. Men alle kan jo late som på sommerstid. Rockerne derimot har overlevd det meste, og Vama er Romanias desidert mest rocka badeby med regelmessige og tunge rockefestivaler - og dertil egnede siluetter, kostymer, effekter og symboler.

Vama Veche er en knøttliten landsby med en kultstrand som ikke er noe spesiell i seg selv, men som med sine campingstoler, telt og fiffige matserveringer absolutt er et trivelig sted å være. Noen få dager. Nudisme praktisreres sånn uten videre dersom lyst - uten definerte tekstilløse områder. Nakenheten kan forstyrre den bluferdige, men sådanne frekventerer neppe dette området uansett.

Konserter i toppsesongen gjør Vama Veche livlig døgnet rundt. Aldersgruppene er allsidige ( i motsetning til Costinesti) , her er nudister i pensjonsalderen og hippe nymfer fra Bucuresti med muskel - Casanovaer på slep. Og amerikanske studenter som lurer på om de skal kaste tekstilene og late som de har glemt at de kommer fra moralbeltet. Stranda ryddes manuelt, men ikke systematisk, så leftovers fra siste partyrangel dukker opp her og der. Dessverre. Servicen til de som selger noe derimot er upåklagelig.

Vama er i forandring.Flere hotellbosser vil bygge komplekser i området, men protestene fra faste Vamagjester og andre er heftige hver gang og lokale myndigheter nøler med byggeløyvene.Store hoteller vil ødelegge badebyen sier motstanderne, - som mener at "fitzene" - snobbene - klarer seg med Mamaia. I mellomtiden har Vama blitt dyrere og er ikke så veldig mye billigere enn Mamaia i populære ferieperioder - underlig nok.

Vama Veche er folketett i helgene fra medio juli til medio august. Videre opp langs klippene ligger DOI MAI, en fiskerlandsby med noen strandstriper gjemt inne blant klippesteiner - og ellers meget anonym sammenlignet med Vama.

Vama Veche forbindes også av alle rumenere med feiringen av 1 mai. Uansett vær - og føreforhold er badebyen smekkfull to - tre dager rundt månedsskiftet april /mai. Det hele som en ungdommelig og fresk markering av at sommersesongen har startet ved den rumenske kysten. | RED | MR T |

Reiselyst? www.visitromania.no tar deg til Vama Veche

Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG