Trender langs den rumenske riviera 2015

Vi er snart i juli og vanligvis er den rumenske Svarthavskysten full av turister på denne tiden. Denne forsommeren har vært mer avventende for mange av badebyene. Midten av juli til midten av august er toppsesong.

Mye er annerledes denne forsommeren. Den enkelte badebys popularitet er endret, og det skyldes ikke været som har vært utmerket så langt. Og det er en til nå ukjent badestrand som ser 
ut til å bli sommerens store turistvinner.

Romanias største badeby Mamaia er uten borgermester - siden Mazare trakk seg som borgermester i Constanta - etter å ha blitt satt i varetekt. Om dette fører med seg endringer er foreløpig usikkert, men muligens det bare er karnevalene som blir borte. Det er mindre turister i Mamaia enn tidligere junimåneder. Rumenerne selv sier det er prisene som er årsaken. Media forteller at fire – stjerners hoteller nå dominerer tilbudene i denne badebyen og det redigerer klientellet. Badelandet Aqua Magic annonserte med åpning første juni, men ble stengt i dagene rett etter pga oppussing. Ikke god PR for et tilbud som når det er åpent – som nå - fungerer utmerket.

Den andre badebyen som virker på nedtur er Eforie Nord. Det har vært påfallende lite turister i byen selv om rushet kommer nå etter at skolene har tatt sommerferie. Efoie Nord er i utgangspunktet ansett som et feriemål for familer i den rumenske middelklassen. Flere turistvillaer har ikke åpnet ennå og andre er lagt ut for salg. Kun sentrumstilbudene har suksess. Kritikere sier byen er lite organisert sammenlignet med gamle dager og er mer eller mindre overlatt til kaos styrt av lokale pengeinteresser med tilsvarende forbindelser nasjonalt. Badelandet på Belonastranda er også et eksempel på hvordan et slikt tilbud ikke skal organiseres. Lite tilsyn, rot med inngangsbilletter og musikk fra tre ulike scener samtidig. Eforie Nord klarer seg siden august er full av rumenske turister åkke som. Men det er synd at denne vakre badebyen er overlatt til kitsch og tilfeldigheter.

I Eforie Sud skjer det forandringer på selve strendene. Nye anlegg og godt vedlikehold vises tydelig. Dette er utført av private interesser som tar tak der kommunen ikke tar tak. Stranda mellom Eforie Sud og Eforie Nord derimot har delvis rast ut i havet i vinter og få tiltak er satt inn for å rette opp bildet.

Neptun, Costinesti og Mangaliaområdet har hatt flere turister enn vanlig på denne tiden. Det skyldes de ulike billigtilbudene som er promotert omfattende i rumensk media. Badebyene er ryddige og vedlikeholdt, med flertallet av turister velger likevel andre badebyer – fortsatt. Unntaket kan bli Neptun der aktiviteten har vært større enn på lenge denne forsommeren..

Vama Veche venter på studentrushet i juli og er dessverre rotete og preget av søppel på stranda fortsatt. Utenlandske miljøvernere ryddet opp på stranda i mai, men de lokale innbyggerne må ta tak om dette skal bli bedre. Når konsertene og festivalene i Vama starter opp om noen uker er badebyen trolig overfylt som alle somre.

Mamaia Nord i Navodari kommune er den ene av to av forsommerens overraskelser. Strendene fra Mamaia mot Navodari er godt besøkte og strandtjenestene er nye og velorganiserte. Og prisene lave. Det sopper opp med nye byggeprosjekter hele veien og kystens største hotellkompleks midtveis er godt besøkt etter omfattende promo på alle kanaler. Skandalene rundt den nye motorveien mellom Mamaia og Navodari er også snart historie, bulevarden er 95% asfaltert og veikaoset er snart historie.

Sommerens store suksess og overraskelse ser ut til å bli PLAJA CORBU. Denne paradislignende stranda 10 km nord for Navodari er ikke akkurat lett tilgjengelig, med humpeveier ned til det som også er et naturreservat. Omtalen i USA om at dette er verdens fjerde vakreste strand har gjort sitt. En lokal bussrutesjåfør i Constanta sier til
Romaniareiser.com at hver dag har turister som spør om hvordan de kommer til Plaja Corbu. Dette har aldri skjedd tidligere somre sier sjåføren. De få overnattingsstedene på stranda Corbu er ikke akkurat billige, men er fullbookede hele sommeren. Billige pensjonater finnes i selve Corbu, også flere med svømmebasseng. ATV-utleie, golfbane og tennisterreng er under planlegging og tiden vil vise om balansen mellom naturreservat og masseturisme vil fungere på denne vakre stranda.

Vel, det er snart juli - og som kjent er rumenerne eksperter på å fikse ting i siste liten. Så mye kan endre seg på de ulike badebyene. Vi kommer tilbake med en oppsummering i slutten av august.

Romaniareiser.com
 | RED


Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG