HILSE PÅ RUMENSK

image

Skal man bo i et fremmed land, må man selvfølgelig lære seg å hilse. I Romania er det ganske enkelt og som beskrevet i lommeparløren – tilsynelatende. Helt til man forstår nyansene og hva det innebærer å ikke bruke de rette hilsekodene til enhver tid. Hvis man gjør feil gjentatte ganger kan man risikere å få redusert kommunikasjonen med naboer og kollegaer. Eller bare bli oppfattet som dum og forvirret.

Hjemme i Skandinavia sier man HEI til alle tider og det gjør rumenerne også. SALUT sier man - og smiler og går raskt videre. - Men når du har sagt "salut" til bestemor på benken utenfor blokken, skjønner du at du har gjort en tabbe. Man sier ALDRI salut til en eldre ukjent person, og i alle fall ikke til en eldre dame. Det er freidig og ubehøvlet. Salut er reservert ungdommen og nære venner.

Man må også passe på å aldri si GOD DAG om morningen. Da SKAL man si GOD MORGEN. GOD DAG kan man si etter kl 12, til nød etter klokka elleve. Er man i tvil, kan man bare si GOD! ( Buna! ) og det er redningen for en utlending.

Selv om bare "buna" er en noe lettlivet form, er det bedre å bruke denne kortversjonen enn å bomme på døgnrytmen. Så man kan i prinsippet si BUNA hele døgnet. BUNA SEARA eller GOD KVELD derimot kan man bruke fra tidlig ettermiddag til ganske langt utpå kvelden. GOD NATT er derimot en endelig oppfordring om å gå til sengs.

– En annen frase er å si " JEG KYSSER HÅNDEN". Denne hilsefrasen er ganske heftig for en nordmann, men brukes til alle tider av alle kjønn i nesten alle mulige sammenhenger. Det sier seg selv at dette er en veldig inderlig hilsemåte, men noe unordisk og man må være en stund for å tolke bruksanvisningen.

Når man drar, kan man si PÅ GJENSYN, "la revedere" – eller CIAOU eller BAFTA – eller PA – eller PAPA. Det siste har ikke noe med MAMA å gjøre. -

Når man møtes uten å kjenne hverandre godt, kysser man hverandre ikke på kinnene som sedvanen ellers er, - nei, man håndhilser, - og det er bare mennene som håndhilser på hverandre, mens jentene står litt ydmyke i bakgrunnen. Det er morsomt å bryte denne mannskulturen ved å håndhilse på damene først. Prøv det hvis du er i Romania, det er samme snodige reaksjon hver gang. Fra alle kjønn.

Og så var det påske da. " God påske" første påskedag er lettere oversatt: " JESUS HAR STÅTT OPP! " Da skal man svare: JA, JESUS HAR STÅTT OPP. Dette skjønte ikke undertegnede da en eldre nabo hilste på denne måten på min aller første påskedag i Romania for flere år siden. Jeg ble forvirret og svarte; " Ja, det har han kanskje ? "

Min eldre nabo unngår meg fortsatt og korser seg ved anledninger. | TORGHITZA

Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG