Red.|: Nordmenn, charter og rumenske strender

Chartereer

- Rundt århundreskiftet var det over 4000 nordmenn som hver sommer reiste med charter fra tre norske byer til Constanta og badebyene i området i løpet av to korte sommermåneder. Et daværende charterselskap hadde da vært over 25 år i Romania. De hadde fraktet tusenvis av svensker og nordmenn til den rumenske Svarthavskysten hver sommer - både før og etter kommunismens fall. Seks - sju år etter århundreskiftet var det slutt på sommercharter til de rumenske badebyene fra Skandinavia. Da hadde selskapene kun satset på badebyen Mamaia de siste to årene.

På henvendelse fra Romaniareiser den gang svarte pressesjefen i det siste selskapet som hadde Mamaia på programmet at det var mer lønnsomt å sende turister til Bulgaria, Tyrkia og Hellas. Hotelleierene i Mamaia ville ikke høre på råd fra turoperatøren om forbedringer i service og tilbud. Hotellene ga heller ikke kvantumsrabatter på rom, sa hun. Hvis dette var tilfelle, skviset Mamaia seg selv ut av det skandinaviske chartermarkedet.

At selskapet ikke forsøkte seg på andre og billigere - og på mange måter triveligere badebyer nedover mot grensa til Bulgaria, - kunne hun ikke svare på. - Vi har et personale som flyr inn fra Kanariøyne til Romania om sommeren – og våre rumenske kontakter anbefaler kun Mamaia – forklarte hun. Med andre ord fravær av varig lokal kontakt og lokalkunnskap gjorde at selskapet endte opp med turistmaskinen Mamaia. Leserne som har vært i Eforie, Neptun, Saturn, Venus, Mangalia, Vama Veche. Navodari Mamaia Nord eller Corbu vet at den rumenske Svarthavskysten er noe langt mer enn Mamaia.

Den svenske varianten av samme selskap sa at det kom så mange klager fra svenske kunder at de valgte å sløyfe destinasjonen. Det var klager på romstandard og service etter det vi forstod.

Da daværende borgermester i Constanta av en lokal TV-stasjon ble frontet med kanseleringer fra skandinaviske charterselskaper til Mamaia, presterte mannen å si at det ikke interesserte han. – Vi vil ha rike russere og arabere med penger til badebyen vår, ikke middelklasseturister fra nord- Europa som er på budsjett, var den arrogante kommentaren. Den regionale turistbedriftforeningen gikk i rasende fistel over de flåsete borgermesterutsagnene, men det sier sitt om de offentlige myndighetene i sonen den gang da.

Mye har endret seg siden da. Ikke minst for den tidligere borgermesteren som har dusinet av korrupsjonssaker hengende over hodet sitt i sin husarrest i påvente av domsavsigelser. Og som ikke er borgermester mer av den grunn.

Standard, serviceholdning og tilbud utover selve overnattingsbiten er på lil linje med badebyene rundt Middelhavet. Romania er igjen vel plassert på det internasjonale turistkartet – med en økning av utenlandske turister til landet, både sommer og vinter. Romania – inkludert den rumenske Svarthavskysten - er oppdatert på alle mulige måter. Strandservice, uteliv, sights, aktivitetsturisme, sportstilbud, store badeland, shoppingtilbud, moroparker, konserter, festivaler – alt som en turist trenger og liker finnes i spennende og oppdaterte utgaver. Og en lokalbefolkning som liker å være ute sammen med andre.

Superlativene hagler fra internasjonal presse om Romania som reisemå for tiden. Inkludert fra norske reiseeksperter – som i tillegg sier at Romania er et av de aller billigste reisemålene i Europa i 2016 når man tenker overnatting, mat, drikke, spa, wellness og moro.

Hvorfor interessen i Norge for Romania som charterreisemål fortsatt uteblir skyldes muligens imaget landet har fått grunnet skandinavisk tabloidpresse gjennom mer enn et tiår. Sammen med beskrivelsene og observasjonene av personer med rumensk pass som tigger og ligger ute i den norske velferdsstaten. Det er synd at man generaliserer. Og synd at nordmenn ikke har for vane å rive seg løs fra sementerte oppfatninger. I denne sammenheng mest synd for nordmenn som går glipp av et flott og spennende reisemål.

Et lavprisselskap opprettet direkterute flyrute Torp – Bucuresti for noen år siden og det er en lønnsom rute for selskapet. Men for de rumenske kystbyene er direktecharter uten tvil nøkkelen til å få et større antall turister fra det høye nord ned i den rumenske varmen om sommeren

Romania klarer seg utmerket som turistland uten skandinaver, men Romania som et gjenopprettet charterreisemål for nordmenn og svensker ville heller ikke ha gjort Romania fattigere. Ikke minst ford bildet av det virkelige Romania ville garantert ha utviklet seg til noe mer positivt i Skandinavia. De nordmennene som har klart å komme seg til Bucuresti, Donaudeltaet, Transilvania eller badebyene på den rumenske Svarthavskysten er begeistret. De aller fleste av disse kommer igjen og igjen. Som en norsk turistvillaeier ved Svarthavskysten sier - Det gjelder bare å få folk til å komme seg ned hit en første gang.

Vi nordmenn som bor i Romania vil hilse en charterrute til Romanias badebyer mer enn velkommen om det igjen lanseres Og vi er sikre på at det i så fall vil bli en suksess. For alle parter.

MR T

Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG