UNGDOMMELIG PÅ DEN RUMENSKE RIVIERA




Det er ikke mange steder i Europa hvor man får en halvliter for 8 nok,- men i Romania er det vanlig pris.Og da snakker vi om turistområdene. utenfor turiststrømmen kan det bli enda billigere. Romania deler Svartehavskyst med Bulgaria og de som har vært i Bulgaria vet hva slags klima og natur som kan venter. Språket i Romania derimot er latinsk og dermed er både alfabet og semikloningen av italiensk lett å forstå for en skandinav med et visst språkomløp i skallen. Sommersesongen er fra medio mai til 1.september, men august som den store feriemåneden.

Romania har fått sin kvote av dritt i norske media og landet er derfor nesten uoppdaget av nordmenn, ikke minst festglade nordmenn av den yngre garde. Romania er en grå dott på feriekartet for nordmenn, og det er franskmenn, tyskere slovenere, russere, amerikanere,polakker og italienere som står for de største gruppene utenlandsturister. Unge norvegianere som på en eller annen måte forvirrer seg nedover hit blir fort begeistret over utelivet, over prisene, og hvor oppdaterte rumensk ungdom er på det meste.

Ungdommens ferieby nummer en er COSTINESTI, her er det ingen over 35 år bokstavelig talt og det er diskoteker og musikkbarer på stranda , i parkene og inne i byen. Kystens største utediskotelk ligger i Costinesti. Alt er latterlig billig, men også kaotisk.  Og ikke alt fungerer til alle tider, som f.eks varmt vann i dusjen på pensjonatet. Men ingen bryr seg. Folk camper hvor de vil og de som ikke har så mye penger sover gjerne på stranda - om dagen. Om natta danser de til teknorytmer i DISCO MAX. Nesten ingen utlendinger finner fram her for det er ingen som promoterer stedet utenlands, stedet er preget av studenter fra hele Romania og stedet er først i storform etter 1.juli da universitetene tar ferie.

MAMAIA er Romanias mest oppdaterte ferieby og ligner både i struktur og innhold på EL ARENAL på Mallorca. Alt fungerer her og det vrimler av hoteller, barer, nattklubber, diskoteker, og tilbud på stranda. Et badeland trekker folk og en gondolbane kan ta deg over hotelltakene Også til og fra diskoteket. Men Mamaia er 20 - 30% dyrere enn f.eks Costinesti og absolutt overdrevet i rumensk målestokk. En nordmann klarer prisnivået utmerket. men budsjettet rekker mye lenger lenger sør på kysten. Vil du ha en standardisert ferie uten overraskelser og uten rumensk atmosfære, er Mamaia stedet.

Rumenerne selv kaller VAMA VECHE for Romanias svar på Ibiza. Det er det ikke,men mer en underlig badeby på grensen mot Bulgaria hvor alt synes å være tillatt. Mens både Mamaia og Costinesti har avgrensete nudiststrender i den nordlige enden av strandområdene sine, er tekstilbruken helt fri i Vama Veche. Man kaster klærne hvor man vil og gjør også stort sett hva man vil. Et visst hippiepreg drar Vama Veche i en slags 68- retning . med alt det innebærer. En rekke utlendinger frekventerer Vama Veche da stedet er vide kjent på Balkan, ikke minst for sine tre dagers rockekonserter en gang i måneden. Mens Costinesti preges av hiphop,dance og techno over utehøytalerne, er det kun rock som er gangbart i Vama Veche. Selv under Ceausescu -diktaturet var Vama Veche en frisone for ungdomskulturen i Romania, og statusen holdes ved like - tross storfinanshaiene sine ønsker om å bygge mammuthoteller i badebyen.

Mer her:
COSTINESTI . MAMAIA - VAMA VECHE  | www.romaniareiser.com 

REISEMÅTER: Tidligere somre har den tidsmessig korteste og billigste veien til Romania vært NORWEGIAN til VARNA i Bulgaria , og buss eller tog over til den rumenske grensen til de rumenske badebyene. Nå er det ikke mye VRANA igjen hos Norwegian så alterntaiv lowcost er fly til Budapest og tog til Romania. Eller WIZZAIR eller BLUEAIR til Romania via en stopover. RYANAIR flyr til Constanta fra ITALIA. Rutefly til Bucuresti ca 2300 nok tur - retur Norge.
ROMANIA er en del av EU og INTERRAIL gjelder også i Romania.

PRISEKSEMPLER OVERNATTING: 100 kr for privat innkvarterin pr rom. 300 nok for rom med alle fasilitter, også wifi net.
TOGBILLETT 250 km: 100 nok BUSS 250 km 90 nok
Vanlig måltid ute inkl drikke pr person 30 - 35 kr
BILLIG: Klær | sko | skinnprodukter | kinesisk elektronikk | vin | sportsutstyr
AKTIVITETER: scubadiving | parachuting | bananbåter | vannski | kurs yachtnavigering | cruise med leid yacht | Tuzla: turer med veteranfly over kysten | badeland som Aqua Magic | utflukter til Karpatene og det enorme Donaudeltaet.

Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG