MED SOMMER I LUFTA

395632_487179974672486_1885127514_n Denne uka i Romania | av Torghitza | Det er medio april og været ved den rumenske Svarthavskysten skifter like raskt som dens innbyggere skifter undertøy. Vinteren tar tak med sommeren, enda den vet at den taper kampen så det monner om noen få uker. Men de siste dagene har vi hatt temperaturer i skyggen over + 20 midt på dagen og det er på slike dager man takker eventuelle guder for at man får lov å bo på disse breddegrader.


Pendelruta mi mellom Navodari og Eforie Nord er ikke den mest spennende, med et lokalbussbytte på den mer eller mindre rufsete jernbanestasjonen i Constanta. Rufsete i miljøforstand, bygningene er nyrenoverte og tilpasset EU-standard , med finanser fra samme hold. - Men områdets klientell har ikke endret seg i det hele tatt. Lure drosjesjåfører som kniver med de på Otopeni om å være landets mest ufyselige, profesjonelle luringer med en fake iphone i lomma og storbyens utslåtte parkert på trapper og parkflekker.


Men en varm vårdag gjør alle godt. De utslåtte virker mindre utslåtte, luringene smiler litt mer naturlig og bestemødrene som selger blomster dufter litt mindre av plommebrennevin som de vanligvis holder vinterkulda ute med. Og de tyrklskinspirerte utroperne ved lokalbussene spøker og ler med mulige kunder.


På vei gjennom Mamaia ser vi at det vaskes hotellvinduer, det plukkes søppel i parkene og det renoveres i lynfart på en del luksushoteller som vil ha en ny hovedinngang for sine overklassegjester. I badelandet Aqua Magic vasker man bassengbunnene for hånd og det har flyttet inn folk på de ulike reisebyråene langs hovedveien. Det oser ”START FØRSTE MAI ” hele veien. De er få ting som er preget av mer optimisme i Romania enn den rumenske riviera før sommersesongstart.


Til og med fire spanske turister har rotet seg inn på lokalbussen, peker og lurer på hvor de skal hoppe av for å få med seg den beste biten av Constanta. Flere medpassasjerer som kan spansk prøver å hjelpe med råd og tips, årets første utenlandske turister utløser rumensk vennlighet etter vinterdvalen.
Det er mer enn herlig med vår i Romania. Da får jeg hoppe det komiske ved at det store WELCOME- skiltet ved innfarten til Mamaia mangler W-en, den har rast ned på bakken. Trolig i rystningene etter et av klubbesøkene til byens ordfører. Pliktoppfyllende gatefeiere har fjernet w-en på bakken, men Radu har ikke klart å sette opp en ny W i ELCOME. Slik har det vært de tre siste årene.


Vi har skrevet til bystyret tdilgere, men må nok gjøre det igjen. For Romania fortjener en W i WELCOME

Mer reiselivsnytt

Alt om destinasjon Romania

HVA SKJER

LESERBREV

MEST LESTE INNLEGG